Elite Media – agentie de publicitate in Constanta

Full service advertising agency

Print Offset

Printul offset utilizeaza sistemul CMYK, prelucrarea celor patru culori de baza necesare procesarii imaginii în tipar facându-se pe baza principiului rasterizarii (halftoning). Astfel, suprafata hârtiei este acoperita partial de cercuri în cele patru culori de baza, acestea fiind suficient de mici si dese încât ochiul va media efectele suprafetei albe si a celei acoperite de cercuri, creând o imagine unitara.

Este bine de stiut ca din punct de vedere al cromaticii, imaginile sunt direct influentate de caracteristicile tipului de suport (grad de alb, suprafata lucioasa, mata sau metalizata, etc). Cu cât un suport este mai absorbant, cu atât scade contrastul si luminozitatea imaginii tiparite. Printul este influentat si de culoarea hârtiei sau cartonului folosit.

In afara cernelurilor clasice (CMYK, Pantone), exista culori cu proprietati deosebite (perlate, pentru medii neabsorbante sau termosensibile care reactioneaza la frecarea cu un corp metalic), cu ajutorul carora se pot realiza tiparituri speciale.

Printul offset se realizeaza pe mai multe tipuri de suport:

» hartia offset: alba sau color, de diferite gramaje este utilizata de regula pentru foi cu antet, interioare brosuri, bilete; hartia de eticheta: este folosita de regula pentru etichete.

» hartia dublu cretata si cartoane dublu cretate în variante mate, lucioase si simplu cretate, cu gramaje cuprinse între 90 gr/mp si 350 gr/mp, sunt folosite pentru toata gama de tiparituri ( cataloage, reviste, mape, pliante, brosuri).

» hârtii autocolante în variante lucioase, semilucioase, mate si metalizate, se utilizeaza pentru stickere, etichete autoadezive, etc. Se pot tipari imagini în policromie sau în culori speciale, dupa care se lacuiesc.

» cartoanele speciale exista într-o gama foarte mare de gramaje, culori si texturi. Pot fi tiparite în policromie si culori speciale, fiind utilizate în special în publicitate.

Printul offset este recomandat in general doar în cazul unor cantit??i mari de printuri, de regula tiraje de minim 500-1000ex.

 

 

sigla-mobilled KidsArena-Logo